PERMOHONAN KEMASUKAN KE UNIVERSITI JORDAN

on 22 Februari 2012

PERMOHONAN KEMASUKAN KE UNIVERSITI JORDAN SESI AKADEMIK 2012/2013 UNTUK PELAJAR MALAYSIA

Assalamualaikum & salam sejahtera

MELANJUTKAN PELAJARAN DI UNIVERSISTI JORDAN

SYARAT PERMOHONAN DAN PENDAFTARAN PELAJAR PERUBATAN UNIVERSITI DI JORDAN SESI AKADEMIK 2012/2013


1.           Pemohon yang ingin mengikuti pengajian di universiti Jordan peringkat ijazah pertama hendaklah memenuhi syarat kelayakan minimum yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi seperti berikut:

i.                   Perubatan dan Pergigian
Pemohon yang ingin mengikuti pengajian bidang perubatan atau pergigian  di universiti Jordan hendaklah memenuhi syarat kelayakan minimum yang telah ditetapkan iaitu mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperolehi Purata Peratusan Markah sekurang-kurangnya 90% bagi keseluruhan mata pelajaran SPM  termasuk lima (5) mata pelajaran sains (Biologi, Fizik, Kimia, Matematik, dan Matematik Tambahan) ATAU
Memperoleh sekurang-kurangnya A- bagi semua mata pelajaran di peringkat SPM

ii.                 Pengajian Islam
Mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperoleh kepujian bagi semua mata pelajaran ( khusus mata pelajaran Bahasa Arab ) berkaitan bagi semua bidang pengajian di peringkat SPM.

2.            Semua pemohon yang memohon untuk pengajian ke Jordan perlu menghadiri Kursus Kenegaraan anjuran Biro Tatanegara yang akan dikendalikan oleh pihak Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

3.            Pemohon juga hendaklah memenuhi semua syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh pihak Universiti di Jordan.

4.            Borang Permohonan dan Pendaftaran Pelajar ke Universiti di Jordan akan dikeluarkan selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan. Borang permohonan boleh dimuat turun dari laman web jpt.mohe.gov.my

5.            Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh menghubungi Bahagian Education Malaysia, Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di talian 03-8870 6611/6631/6627.


Wassalam~ 
Derma [LIKE] Anda!


Ranking: 5

{ 3 Comments... read them below or add one }

umairah_94 mengatakan...

salam..
macam mana kalau tak ada subjek sains tulen..
layak tak untuk memohon..


16 Agustus 2012 03.56
umairah_94 mengatakan...

salam..
macam mana kalu tak ada subjek sains tulen..
layak tak untuk memohon bahagian perubatan..


16 Agustus 2012 03.58
khairul nizam mengatakan...

kalau lepasan diploma usuluddin??


6 Februari 2013 23.26

Posting Komentar

 
© JOMKONGSISTORY.COM All Rights Reserved